UTM Nedir? Nasıl Kullanılır?

27 Mayıs 2022 08:30 tarihinde Yayınlandı
UTM, Urchin Tracking Module kodu, bağlantı kaynağını, marketing aracını ve kampanyanın ismini (source, medium, campaign name) izlemek için özel bir URL’ye eklenebilen rahat bir koddur.

UTM, Google Analythics’in arama yapanların hangi kampanyadan geldiğini(source), hangi yolla geldiğini(medium) ve hangi kampanyaya yönlendirdiğini(campaign) göstermesini sağlar. Bir URL'ye parametreler eklerken her zaman utm_source , utm_medium ve utm_campaign kullanmanız gerekir. UTM kodunun genel kullanımı, her çevrimdışı kampanya için bir URL oluşturur, sonra o URL’yi kullanıcının atadığı adrese yönlendirmesi benzer biçimde olur. Genellikle o adres kullanıcının domainidir.

UTM Nedir? Ne işe Yarar?

Ayrıca izleyeceğiniz terimleri(term) yada özel içerikleri(content) takip edebilmek için kodunuza ekleyebileceğiniz bazı değerler de vardır. Terimler, ‘spor pabuç’ benzer biçimde anahtar kelimeleri içerebilirler. İçerik için de aynı mesajı içeren, sadece hangisinin daha iyi performans gösterdiğini öğrenmek için farklı metin içeren iki değişik reklamı takip edebilirsiniz.

UTM Bileşenleri Nelerdir?

UTM 5 adet bileşenden oluşmaktadır.

  • utm_campaign: Kampanyanın ismi (zorunlu)
  • utm_source: Link kaynağı (zorunlu)
  • utm_medium: Kampanya aracı (zorunlu)
  • utm_term: Text reklamlar için anahtar kelime tanımlama
  • utm_content: Kampanyanın İçeriği (A/B testleri için)

UTM Örneği

https://www.senhesapla.com/kdv-matrah-hesaplama?utm_source=googleads&utm_medium=cpc&utm_campaign=hesaplama

Gördüğünüz gibi yayınlanan bir reklamla ilgili örnek yukarıdaki gibidir. Kampanyanın ismini, link’in nereden geldiğini bu şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu örnek Google Ads ile kullanılmış bir UTM örneğidir.

UTM Kodu Oluşturma

UTM linki oluşturabilmek için Google URL oluşturucu sayfasına giriş yapıp, formda belirtilen yerleri doldurarak UTM bileşenli bir link oluşturabilirsiniz.

utm kodu oluşturma

UTM kodu oluşturulurken, toplamda 5 parametre kullanılır. Bunlar; utm_source, utm_medium, utm_campaign, utm_term ve utm_content şeklindedir. Kaynak (source), aracı (medium) ve kampanya adı (campaign) kodları, kullanılması zorunlu olan kodlardır. Bu değerleri kendinize göre doldurabilirsiniz.

UTM Kodu Alternatifi

Tercihlerinize göre Google linkini kullanmadan da utm kodunuzu oluşturup kullanabilirsiniz. Kodların sıralamasını bozmadıktan sonra bir sorun olmayacaktır. Utm kodları aşağıdaki gibidir.

  • utm_source
  • utm_medium
  • utm_campaign
  • utm_term
  • utm_content

UTM kodumuzu oluşturmak için bilmemiz gereken 2 detay var, UTM kodları, linklere ? (soru işareti) ile bağlanır; birbirlerine ise & karakteri ile bağlanır. Biz yazılım dilinde bunlara query deriz.

Yaptığınız utm kodunda zorunlu 3 parametreyi kullanmaya özen gösterin. utm_source, utm_medium, utm_campaign kodlarını kullanmaya özen gösterin. İhtiyacınız varsa reklamlarınızı daha fazla ayrıştırmak adına diğer 2 parametreyi de (utm_term, utm_content) dahil edebilirsiniz. Utm kodu oluştururken kelimeler arasında boşluk bırakmayınız ve türkçe karakter kullanmayınız.

UTM Kodları Nerede Görülür?

Google Analytics'te hesabınıza girin, Utm kodu kullandığınız sitenin oturumuna girin ve sırasıyla Davranış > Tüm Trafik > Kaynak adımlarını izleyerek, sitenize gelen trafiği detaylı olarak inceleyin. Google Adwords hesabınızdan gelen trafik, otomatik olarak google/cpc şeklinde gözükecektir. Utm kodlarına göre ayrımı da yine bu alanda görebilirsiniz.